Therapievormen

Individuele therapie

Herken jij:

  • Gevoelens van ‘niet goed genoeg zijn’
  • Gevoelens van onzekerheid, schaamte of boosheid
  • Angst voor afwijzing
  • De neiging om je omgeving te pleasen
  • Aanpassingsgedrag of de behoefte aan controle
  • Zelfafwijzing door zelfkritiek

In mijn praktijk zie ik mensen worstelen met zelfacceptatie, stil staan bij eigen behoeften of het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen. Dit is vaak ingewikkeld omdat veel mensen in hun jeugd niet hebben geleerd om met hun emoties om te gaan.

In de therapie help ik je stil staan bij wat je denkt, maar vooral bij wat je voelt, ervaart en zou willen voor jezelf. Welke dingen staan jou daarin in de weg? Vaak hebben we patronen ontwikkeld die vroeger hielpen maar nu niet meer. Door dicht bij jezelf te blijven en je intuïtie als kompas te durven gebruiken, ontdek je dat je andere keuzes kunt maken. Hierdoor groeit je zelfvertrouwen en je energie, je gaat je steviger voelen en komt dichter bij wie je in wezen bent. Op die manier verbeter je de relatie met jezelf en met anderen. 

Als therapeut bied ik een veilige en ondersteunende omgeving en help ik je bij het ontdekken, begrijpen en benoemen van je innerlijke gevoelens en ervaringen. Ook kan ik je ondersteunen bij het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen door middel van EMDR. 

De relatie tussen jou als cliënt en mij als therapeut is van groot belang en cruciaal voor het succes van onze therapie. Onze therapeutische relatie wordt dan ook gekenmerkt door empathie, respect, wederzijds vertrouwen en een niet-oordelende en ondersteunende houding.

De therapie kan kortdurend zijn en gericht op specifieke problemen, of langduriger voor diepgewortelde of complexe kwesties. Het kan individueel plaatsvinden of samen met anderen, afhankelijk van de aard van de problematiek en jouw voorkeur als cliënt.

Ik werk voornamelijk vanuit de Ervaringsgerichte psychosociale therapie, Gestalttherapie, Inner Childwork en met uitstapjes naar Voice Dialogue, Inner Child Work en NLP.

EMDR Therapie

Op een diep niveau een of meer impactvolle gebeurtenis(sen) verwerken? Ik ondersteun mensen door middel van ervaringsgerichte, systemische traumaverwerking sessies. Een heftige gebeurtenis wordt ook wel trauma genoemd. Dit woord suggereert vaak intens heftige gebeurtenissen zoals misbruik, groot verlies, geweld of een oorlogstrauma, maar dit hoeft zeker niet het geval te zijn. Het kan ook gaan om ingrijpende gebeurtenissen zoals: een pestverleden, een auto- of fiets ongeluk, een verlies, een heftige scheiding, een lastige geboorte, een abortus, een spanningsvol conflict, etc. Ook kan er sprake zijn van verwaarlozing of seksuele overschrijding. De gebeurtenissen hebben een diepe imprint in jouw systeem, ‘in je zíjn’, gedrukt. Met allerlei thema’s kun je bij mij terecht.

Hoe werkt EMDR? 

EMDR (Eye movement desensitization and reprocessing) is een therapeutische behandelmethode die toegepast kan worden bij allerlei soorten klachten. Als iemand iets traumatisch meemaakt, dan kunnen de hersenen dat niet altijd verwerken, zoals ze dat met andere ervaringen doen. Het moment wordt dan “bevroren in de tijd”. Het kan zijn dat als je denkt aan de gebeurtenis, dat je alle beelden weer voor je ziet en gevoelens weer voelt.

Het lijkt erop dat EMDR een direct effect heeft op de manier waarop de hersenen informatie verwerken. Na een of meerdere EMDR-sessies wordt de normale verwerking van informatieverwerking door de hersenen weer opgestart, waardoor je niet langer de beelden en gevoelens op dezelfde manier herleeft als je aan een gebeurtenis denkt. Tijdens EMDR lijkt een soortgelijk proces te gebeuren wat ook tijdens REM slaap plaatsvindt. EMDR-therapie kan iemand helpen om nare gebeurtenissen en herinneringen op een nieuwe en minder storende manier te zien en te ervaren.

EMDR werkt vaak snel en effectief en draagt ook bij om jezelf meer in balans te voelen zodat je de voor jou lastige situaties in de toekomst met meer vertrouwen aankunt. EMDR is ook een doeltreffend instrument bij angsten en fobieën.

Relatietherapie

Binnen relatie therapie wil je de ontmoeting tussen partners weer op gang brengen.

Veel stellen kampen namelijk met relatiepatronen waardoor dit steeds minder goed lukt. Er ontstaat als snel een negatieve spiraal waarbij de een verwijten maakt vanuit het gevoel tekort te komen en de ander zich hierdoor nog minder laat zien. Beiden voelen zich dan eenzaam, gefrustreerd en niet gezien.

Het is hard werken om dit soort relatiepatronen te veranderen. Het vraagt dat je gaat kijken naar jezelf, je kwetsbaar op stelt en gaat oefenen met nieuwe communicatie-manieren.

Gezinstherapie bij rouw

Je kunt bij een gezinstherapeut terecht als je als gezin te maken hebt met een ingrijpende gebeurtenis of een overlijden binnen een gezin. Gezinstherapie coacht gezinsleden zowel individueel als gezamenlijk om het verlies te integreren in het leven en de gezinsleden te helpen dit verlies samen te dragen. Waarbij de ouder(s) in de ouderrol blijft/ blijven en de kinderen op hen mogen leunen voor steun.

Uit eigen ervaring weet ik hoe intensief het rouwproces kan zijn en wat er allemaal bij kan komen kijken. Maar uiteraard is iedere situatie verschillend en heeft zijn eigen uitdagingen. Ik ondersteun jullie hier graag bij.